Miodowo- pomarańczowe koszyczki

0 (0 ocen)

  • 5 min

Jadalne koszyczki do podawania deserów

  • 5 min

Składniki:

  • 100 g cukier kryształ
    100 g mąka
    100 g masło
    80 ml sok pomarańczowy
    74 g miód

Miodowo- pomarańczowe koszyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miodowo- pomarańczowe koszyczki 1. Do miski dajemy miękkie masło 1/2 kostki , miód, mąkę , cukier i sok pomarańczowy. Wszystko dobrze mieszamy na jednolitą masę.
  • Miodowo- pomarańczowe koszyczki 2. Do zrobienia koszyczków potrzebna jest nam mata silikonowa do pieczenia. Ręką rozcieramy na niej kółka z ciasta. Im cieniej posmarujemy tym koszyczki będą bardziej koronkowe.
  • Miodowo- pomarańczowe koszyczki 3. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 stopni na ok 5 min.
  • Miodowo- pomarańczowe koszyczki 4. Musimy kontrolować ponieważ dużo zależy od naszego piekarnika. Patrzymy na kręgi jak zrobią się brązowe jakby z karmelu wyciągamy matę.
  • Miodowo- pomarańczowe koszyczki 5. Czekamy chwileczkę aby lekko ostygło podważamy nożem i jeszcze ciepłe z ciągamy z maty. Układamy na szklance formując koszyczek. Odstawiamy do wystygnięcia. Koszyczek jak jest zimny jest twardy.
  • miodowe koszyczki 6. W koszyczku podajemy desery np lody .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy