Bardzo dobra i delikatna surówka do dań mięsnych.Dodatek miodu,słonecznika i orzechów nerkowca sprawia,że ma ona wyjątkowy smak.Jest inna niż tradycyjne i bardzo smaczna.
Składniki:
1/2 gł. kapusty pekińskiej
6 szt. dużych moreli suszonych
2 łyżki dużych rodzynek
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
1 łyżka miodu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
1 mała cebula
2 łyżki słonecznika łuskanego
2 łyżki orzechów nerkowca
sól,pieprz do smaku.
Miodowo słonecznikowa surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę poszatkować lub pokroić nożem,posypać solą,pieprzem do smaku.Morele pokroić w słupki,cebulę w drobna kostkę.Nerkowce posiekać nożem i razem z słonecznikiem krótko przesmażyć na suchej patelni,przestudzić.
2.
Wszystkie składniki przełożyć do miski z kapustą,wlać miód,śmietanę,sok z cytryny i wymieszać.
Komentarze