Miodzio surówka z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatna w smaku, lekko słodkawa, lekko kwaśna, lekko pieprzna. Świetny dodatek do obiadu, szczególnie do kaczki.

  • 20 min

Składniki:

  • Mała główka czerwonej kapusty
    2 jabłka
    Garść żurawiny, garść rodzynek
    mała cebula
    3 łyżki płynnego miodu
    pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
    3 łyżki majonezu
    sok z połowy cytryny
    sól
    łyżka octu

Miodzio surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno poszatkować, obgotować ok 10 min w osolonej wodzie.Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu.
    Cebulę drobno posiekać, wysypać do durszlaka.
    Na cebulę odlewać gorącą kapustę. Dzięki temu się sparzy i będzie bardziej miękka.Przestudzić.
  • 2. Jabłko obrać, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Żurawinę i rodzynki pokroić na małe kawałki.Dodać wszystko do kapusty z cebulą.Dodać przyprawy, miód, majonez i sok z cytryny. Wymieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy