Delikatna w smaku, lekko słodkawa, lekko kwaśna, lekko pieprzna. Świetny dodatek do obiadu, szczególnie do kaczki.
20 min
Składniki:
Mała główka czerwonej kapusty
2 jabłka
Garść żurawiny, garść rodzynek
mała cebula
3 łyżki płynnego miodu
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
3 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
łyżka octu
Miodzio surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno poszatkować, obgotować ok 10 min w osolonej wodzie.Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu.
Cebulę drobno posiekać, wysypać do durszlaka.
Na cebulę odlewać gorącą kapustę. Dzięki temu się sparzy i będzie bardziej miękka.Przestudzić.
2.Jabłko obrać, zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Żurawinę i rodzynki pokroić na małe kawałki.Dodać wszystko do kapusty z cebulą.Dodać przyprawy, miód, majonez i sok z cytryny. Wymieszać.
Komentarze