Michałkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać masło oraz cukier.Posiekać nożem .Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto..Ciastem wylepić dno natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
2.Ser zmielić dwukrotnie .Następnie zmiksować z jajkami,mlekiem,olejem,budyniem i cukrem.Na koniec dodać pokrojone michałki.Rozdrobnić blenderem by uzyskać jednolitą masę.(Masa będzie rzadka)Gotową masę wylać powoli na ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 40-45 minut.Ostudzić.
3.Polewa:Michałki włożyć do garnuszka dodać śmietanę .Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia,cały czas mieszając .Gdy michałki nam się rozpuszcza dodać kostki czekolady.Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia..Polewę rozprowadzić na serniku .Posypać orzeszkami.
Komentarze