Michałkowy sernik

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam tym co lubią bardziej słodkie wypieki.

  • 45 min

Składniki:





  • Ciasto:

    -1,5 szklanki mąki

    -150 g margaryny

    -1płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    -1/3 szklanki cukru

    -2 żółtka




    Masa serowa:




    -0,5 kg sera białego półtłustego

    -2 jajka

    -1/3 szklanki cukru

    -1 szklanka mleka

    -budyń waniliowy

    -1/4 szklanki oleju

    -10 cukierków michałków białych




    Polewa:

    -8 sztuk cukierków michałków białych

    -80 g białej czekolady

    -4 płaskie łyżeczki śmietany 18%




    Ponadto:

    -4 łyżki drobno posiekanych orzeszków ziemnych prażonych,niesolonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Michałkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać masło oraz cukier.Posiekać nożem .Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto..Ciastem wylepić dno natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.

  • 2. Ser zmielić dwukrotnie .Następnie zmiksować z jajkami,mlekiem,olejem,budyniem i cukrem.Na koniec dodać pokrojone michałki.Rozdrobnić blenderem by uzyskać jednolitą masę.(Masa będzie rzadka)Gotową masę wylać powoli na ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 40-45 minut.Ostudzić.

  • 3. Polewa:Michałki włożyć do garnuszka dodać śmietanę .Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia,cały czas mieszając .Gdy michałki nam się rozpuszcza dodać kostki czekolady.Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia..Polewę rozprowadzić na serniku .Posypać orzeszkami.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować