MASA:
- 500 g sera z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 10 g mąki pszennej
- 3 jaja
- 125 g cukru pudru
- 200 g Michałków dowolnych (ja dałam białe)
- duża śmietana 12%
"michałkowy" sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki kruszymy na bardzo drobno i mieszamy z roztopionym, ale ostudzonym masłem. Wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki.
Ser mieszamy z cukrem, potem śmietaną, jajkami, budyniem i mąką. Wszystko dodajemy po kolei i spokojnie. Na koniec wrzucamy pokrojone na drobniejsze części cukierki i mieszamy. Możemy je przed dodaniem do masy obtoczyć w mące.
Wylewamy do formy i pieczemy ok. 1,5 h w 180 st. C. Jeśli zbyt mocno zacznie się rumienić - przykrywamy folią aluminiową. Wystudzić. Najlepiej przetrzymać go kilka godzin w lodówce. Zimny polać polewą.
Komentarze