Miętowy wieniec serowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wariacja na temat klasycznej babki kakaowej. Miętowy wieniec serowy to moja tegoroczna Wielkanocna propozycja. Ciężka kakaowa babka idealnie współgra z delikatnym, rześkim miętowym sernikiem cytrynową nutą.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Babka kakaowo- cytrynowa
    8 jaj M
    1/2 cytryny (starta skórka)
    1 szklanka oleju słonecznikowego
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao ciemnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

    Sernik
    0,5 kg sera śmietankowego z wiaderka do serników
    500 gram sera białego
    2/3 szklanki syropu barmańskiego miętowego np. Cymes
    1/2 szklanki wody
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    2 łyżki żelatyny

    Dekoracja
    1 tabliczka białej czekolady
    2 łyżeczki syropu barmańskiego miętowego np. Cymes
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Miętowy wieniec serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Babka kakaowo- cytrynowa
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    Następnie dodać ekstrakt, skórkę cytrynową i olej, dokładnie mieszać mikserem.
    Do masy przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Formę wysmarować masłem i delikatnie oprószyć bułką tartą.
    Przelać ciasto do formy i piec około godziny w 180 stopniach, sprawdzając stan upieczenia metodą suchego patyczka.
    Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 3 części.
    Górny krążek ciasta pokroić na części wg wzoru, gdy piekliśmy w formie na babkę bądź w kawałki o szerokości ok. 2 cm jeśli piekliśmy w formie na wieniec.
    Umytą i osuszoną formę wyłożyć folią spożywczą.
    Na dnie równych odstępach ułożyć połowę kawałków wykrojonych z górnej części ciasta.
    Połowę masy serowej wylać do formy tak by wypełnić przestrzenie między wykrojonymi kawałkami ciasta.
    Na wierzchu ułożyć środkowy krążek ciasta, pokryć pozostałą część ciasta i przykryć trzecim ostatnim krążkiem ciasta.
    Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
  • 2. Sernik
    Ser biały zmielić 2 razy, następnie dodać do sera z wiaderka i dokładnie zmiksować blenderem.
    Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut.
    W rondelku podgrzać syrop barmański dodać suchą galaretkę i mieszać aż się dokładnie rozpuści.
    Napęczniałą żelatynę wstawić na 10 sekund do mikrofali, aż się rozpuści.
    Do jednolitej masy serowej dodać rozpuszczoną żelatynę oraz zimną galaretkę, dokładnie wymieszać mikserem.
    Gdy masa będzie powoli zastygać, można zacząć przekładać nią ciasto.
  • 3. Dekoracja
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem likieru miętowego.
    Polewą i listkami mięty udekorować miętowy wieniec serowy.
    Całość można posypać wiórkami czekoladowymi.

Porady

Masę serową można dosłodzić cukrem pudrem. Super pomysłem będzie także dodanie drobno posiekanych listków mięty do masy, by wzmocnić miętowy smak ciasta. Dużo łatwiej wykonać to ciasto jest w formie na wieniec. W formie na babkę ciężej ułożyć folię spożywczą tak by wchodziła w fale i nie zmieniała położenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować