Miętowa dorada pieczona w folii

0 (0 ocen)

Dorada ma delikatne , białe , soczyste mięso i jest lekko tłusta.Dużym plusem tej ryby jest mała ilość ości w porównaniu np. do pstrąga nie licząc szkieletu. Upieczona w mieszance mięty smakowej z dodatkiem oliwy z oliwek stała się aromatyczna i można powiedzieć orzeźwiająca co najważniejsze pyszna.

Składniki:

  • 2 wypatroszone dorady
    2 garście liści świeżej mięty np. cytrynowej i pieprzowej
    świeżo mielona sól
    świeżo mielony pieprz
    oliwa z oliwek
    2 arkusze folii aluminiowej
    cytryna do podania z rybą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Miętowa dorada pieczona w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
    Umyte , osuszone liście mięty kroimy drobno.
  • 2. Każdą rybę od środka oraz na zewnątrz oprószamy solą i pieprzem , tak samo postępujemy z miętą.
    Ryby umieszczamy pojedynczo w arkuszu folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek.
    Zakładamy brzegi folii na rybę tworząc szczelną paczuszkę.
  • 3. Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
  • 4. Podajemy z plastrami lub ćwiartkami cytryny i np. z chrupiąca bagietką którą maczamy w powstałej oliwie smakowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować