Miętowe gniazda bezowe

0 (0 ocen)

Słodki deser bezowy. Gniazda bezowe o smaku miętowym, napełnione mocno czekoladowym ganache. Posypane prażonymi orzechami. Coś dla łasuchów.

Składniki:

  • GNIAZDA:
    2 białka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka kropli miętowych
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    zielony barwnik
    KREM:
    330g śmietanki 30%
    200g czekolady gorzkiej
    30 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Miętowe gniazda bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krople miętowe lub ekstrakt rozetrzeć z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać porcjami cukier. Łyżka po łyżce. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na końcu, zmniejszając obroty miksera, dodać mieszankę miętową i odrobinę zielonego barwnika. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać masę okrężnym ruchem zaczynając od środka, a kończąc na ściankach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100*C z termoobiegiem i suszyć przez 2godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  • 2. KREM: śmietankę wlać do garnka i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, delikatnie i często mieszając, aż wszystko się połączy. Zdjąć z ognia i wystudzić. Chłodzić parę godzin w lodówce, najlepiej na noc. Krem powinien być gęsty. Krótko zmiksować i nałożyć do rękawa cukierniczego. Krem wycisnąć do bezy. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Posypać po deserze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować