Mietowo-czekoladowy torcik

0 (0 ocen)

Deser tylko dla tych co lubia takie połaczenia smakowe bo ja uwielbiam.

Składniki:

  • ciasto:
    3 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki tortowej
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    masa miętowa:
    1/2 litra śmietany 30%
    1 pęczek świeżej mięty
    1/2 szklanki cukru pudru
    35 dag serka naturalnego typu President
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    5 dag mlecznej czekolady
    zielony barwnik
    masa śmietankowa;
    1/2 litra śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1/4 szklanki wody
    dodatkowo;
    10 dag mlecznej czekolady
    1/4 szklanki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mietowo-czekoladowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04avows 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli pod koniec dodać cukier i ubić na sztywną bezę, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie wszystko wymieszać na koniec dodać do ciasta olej.
    Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy około 22 cm średnicy i piec w temp. 180 st około 15-20 minut.
    Masa miętowa:
    1 szklankę śmietany zagotować z dodatkiem całych gałązek mięty, następnie wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • image-1g51yy5 2. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę wyjąć z lodówki i wylać na sitko, aby liście zostały na sitku, następnie bardzo dokładnie je odcisnąć z soku i śmietanki, liście wyrzucić, a do śmietanki dolać drugą szklankę śmietany i ubić. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia do ubitej dodać cukier puder i serek, całość wymieszać na małych obrotach robota. Kiedy masa jest wymieszana dolać troszkę zielonego barwnika spożywczego i płynną żelatynę, wymieszać i na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę.
    Masę czekoladową wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta i wstawić do lodówki.
  • image-0qqbdqt 3. Masa śmietankowa:
    Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i na koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

    Masę śmietankowa wylać na masę miętową i wstawić formę najlepiej na cała noc do lodówki, aby ciasto na dobrze zastygło.

    Po zastygnięciu deser wyjąć z formy i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z dodatkiem śmietanki po zastygnięciu polewy dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować