Miętowo- limonkowe mini serniczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Lekkie, a zarazem orzeźwiające serniczki na czekoladowo- herbatnikowym spodzie. Każdy się na nie skusi :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ok 20 serniczków:

    500g sera białego podwójnie mielonego
    1 serek mascarpone
    50g śmietany 30%
    100g cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki mleka
    1 opakowanie galaretki agrestowej
    1 opakowanie śmietany śnieżki
    10 kropli zielonego barwnika spożywczego
    2 garści zielonej mięty
    1 limonka
    40 kropli miętowych
    1/4 szklanki mleka
    2 czekolady mleczne
    10 sztuk herbatników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Babeczki Babeczki

Miętowo- limonkowe mini serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Posiekaną miętę zalewamy galaretką na ok 0,5cm 1. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
  • Miksujemy sery, śmietanę oraz cukier puder 2. Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  • Dodajemy skórkę oraz sok z limonki, krople miętowe, mięte oraz barwnik spożywczy 3. Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
  • Masę serową wylewamy na zastygłą galaretkę 4. na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
  • Zalewamy czekoladą z herbatnikami 5. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować