Kremowa masa serowa o smaku mięty z limonką pokryta delikatną pianką truskawkową.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 26cm:
1 kg serka z wiaderka
kilka listków świeżej mięty
skórka otarta z limonki
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 150 ml wrzątku
pianka truskawkowa:
1 kg truskawek
2 galaretki poziomkowe lub truskawkowe rozpuszczone w 150 ml wrzątku
obłożenie:
300-400g truskawek
morela lub brzoskwinia
galaretka cytrynowa rozpuszczona w 400 ml wrzątku
listki mięty
około 12 podłużnych biszkoptów na wyłożenie tortownicy
Miętowo-limonkowy sernik na zimno z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód tortownicy wykładamy biszkoptami.
2.Do serka dodajemy posiekaną miętę i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszamy w robocie kuchennym, aż składniki się wymieszają. Ciągle mieszając wlewamy przestudzone galaretki.
Połowę masy wlewamy do tortownicy. Tortownicę z masą serową odstawiamy do lodówki.
3.W dzbanie malaksera miksujemy truskawki. Do zmiksowanych truskawek dodajemy galaretki i miksujemy do momentu powstania pianki. Piankę truskawkową wylewamy na masę serową.
4.Pozostałą masę serową wylewamy fantazyjnie na piankę truskawkową. Ciasto odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
5.Gdy masa truskawkowa będzie już ścięta na wierzchu ciasta układamy dekorację owocową. Ja ułożyłam kwiatek z moreli i obłożyłam plasterkami truskawek. Wierzch zalewamy tężejącą galaretką cytrynową odstawiamy najlepiej na noc do lodówki by ciasto dobrze zastygło.
Porady
W sytuacji, gdy mamy bardzo gorącą pogodę możemy zwiększyć ilość galaretek w masie serowej i piance truskawkowej, czyli dodać po 3 galaretki.
Komentarze