Ciasto Miętusek

4.5 (169 ocen)

  • 4 godz.

Przedstawiam przepis na pyszne ciasto miętowe.Ciasto wprost idealne na lato- miętowe orzeźwienie i brak konieczności rozpalania piekarnika w upalne dni.Polecam!

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 śnieżki,
    500 ml mleka,
    ok. 125 g biszkoptów,
    90 g miętowych landrynek.
    3 galaretki jabłkowo- miętowe,
    tabliczka gorzkiej czekolady,
    woda.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miętusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 250 ml wrzątku, wrzucamy landrynki i cały czas mieszając gotujemy do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukierków.
    Powstały miętowy syrop studzimy.
  • 2. 2 galaretki jabłkowo- miętowe rozpuszczamy w 250 ml wrzątku.
  • 3. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy tężejącą galaretkę i miętowy syrop z cukierków.
    Całość miksujemy na najniższych obrotach do czasu uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Czekoladę drobno tarkujemy (ja używam w tym celu rozdrabniacza) i dodajemy ją do masy.
    Miętową piankę mieszamy delikatnie łyżką.
  • 5. Na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm) układamy biszkopty na które wylewamy miętową masę.
    Ciasto wkładamy do lodówki na 60 minut.
  • 6. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 375 ml wrzątku i tężejącą wylewamy na ciasto.
    Gotowego Miętuska wkładamy do lodówki na minimum 120 minut.
    Smacznego!

Porady

Ciasto po przygotowaniu najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować