mięciutkie leniwe (z ziemniakami)

4.48 (199 ocen)

  • 30 min

Jak w tytule, delikatne, smakowite, niedrogie. Będą pyszne w wersji na słodko jak i zamiast ziemniaków czy kaszy, do mięsnych sosów.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 gramów twarogu półtłustego
    250 gramów ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
    3 jaja
    2 szczypty soli
    1 szklanka mąki pszennej (lub ciut więcej, jeśli ciasto tego wymaga)
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Mięciutkie leniwe (z ziemniakami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xx 1. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce.
    Do masy dodajemy jaja, sól, mąkę, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei można podsypać mąką, ale bez przesady.
    Ciasto dzielimy na dwie części, z jednej formujemy wałek, spłaszczamy go lekko dłonią i kroimy ukośnie by powstały "kopytka".
    Układamy je na czystej szmatce posypanej mąką.
  • 2. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta.
    Kluchy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze przez minutkę, odcedzamy.
    Serwujemy z bułeczką z masełkiem lub na wytrawnie, z dodatkiem sosu i surówki, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować