Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami

0 (0 ocen)

Bardzo sycące i pożywne danie obiadowe przygotowane w zaledwie kilkanaście minut. Zawiera zarówno węglowodany z mącznych klusek, świeże warzywa oraz białko z mięsa.

Składniki:

  • 500g mielonej szynki lub łopatki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    300g szerokiej fasolki lub fasolki szparagowej
    szklanka zielonego groszku
    kluski lub makaron (około 500g)
    100ml słodkiej śmietanki 18%
    100ml bulionu
    sól, czarny pieprz, oregano

Mielona wieprzowina z fasolką i kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasolki odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku razem z groszkiem przez około 6-8 minut, aż warzywa będą niemal miękkie. Odcedzamy.
    Kluski lub opcjonalnie makaron gotujemy w osolonym wrzątku i odcedzamy.
    Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy na nim posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone z szynki i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Kiedy mięso się zetnie dodajemy odcedzone kluseczki i przesmażamy razem tak jak lubimy. Dodajemy odsączoną fasolkę z groszkiem oraz śmietankę wymieszaną z bulionem. Redukujemy płyn do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy