Mielone a'la zrazy

4.5 (192 ocen)

  • 40 min

Jest to łatwiejsza wersja tradycyjnych zrazów. I chyba nawet pyszniejsza :)

  • 40 min

Składniki:

  • pół kg mięsa mielone z łopatki ( może być wołowina)
    1 jajko
    pół bułki
    cebula
    ogórki kiszone
    kiełbasa
    pieczarki
    plastry boczku
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna, przyprawa do mięs

    Sos czosnkowy :

    2 łyżki jogurtu greckiego
    1 łyżka majonezu
    2 ząbki czosnku
    sól,pieprz,papryka słodka
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Mielone a'la zrazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawijanie 1. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mięso mielone, jajko ,odciśniętą bułke, przyprawy i wymieszać.
    Cebulę pokroić w piórka, ogórka w ćwiartki,kiełbasę w ćwiartki,pieczarki w plasterki. Z mięsa mielonego uformować kulkę i spłaszczyć,ułozyć cebulę,ogorka,kiełbasę i pieczarki i zlepić,aby powstał taki zraz jak na zdjeciu ;)
    Zawinąć go w plastry boczku. Podsmażyć na patelni,żeby boczek się przyrumienił. Układać w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 20 min.
  • Łatwiejsza wersja 2. Podawać z sosem czosnkowym ( jogurt i majonez wymieszać,dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior , sól, pieprz i paprykę, wymieszać.)


    Szybsza wersja ( ktorą też zrobiłam z pozostałych składników ) : Mięso wymieszać z jajkiem,bułką i przyprawami i dodać pokrojone w kostkę : cebulę,ogorka,kiełbasę i pieczarki . Wszystko dokladnie wymieszać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować