Jest to łatwiejsza wersja tradycyjnych zrazów. I chyba nawet pyszniejsza :)
40 min
Składniki:
pół kg mięsa mielone z łopatki ( może być wołowina)
1 jajko
pół bułki
cebula
ogórki kiszone
kiełbasa
pieczarki
plastry boczku
sól,pieprz,przyprawa uniwersalna, przyprawa do mięs
Mielone a'la zrazy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku. Do miski włożyć mięso mielone, jajko ,odciśniętą bułke, przyprawy i wymieszać.
Cebulę pokroić w piórka, ogórka w ćwiartki,kiełbasę w ćwiartki,pieczarki w plasterki. Z mięsa mielonego uformować kulkę i spłaszczyć,ułozyć cebulę,ogorka,kiełbasę i pieczarki i zlepić,aby powstał taki zraz jak na zdjeciu ;)
Zawinąć go w plastry boczku. Podsmażyć na patelni,żeby boczek się przyrumienił. Układać w naczyniu żaroodpornym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec okolo 20 min.
2.Podawać z sosem czosnkowym ( jogurt i majonez wymieszać,dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior , sól, pieprz i paprykę, wymieszać.)
Szybsza wersja ( ktorą też zrobiłam z pozostałych składników ) : Mięso wymieszać z jajkiem,bułką i przyprawami i dodać pokrojone w kostkę : cebulę,ogorka,kiełbasę i pieczarki . Wszystko dokladnie wymieszać i formować kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju :)
Komentarze