Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę umyć, osuszyć, zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Do mielonego dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
2.Z masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano, na rozgrzanym oleju.
3.Sos: do garnuszka wlać śmietanę, dodać ser pokrojony na mniejsze części, przyprawić do smaku.
4.Na wolnym ogniu, cały czas mieszając podgrzewać śmietanę do czasu rozpuszczenia się sera. Gdy ser połączy się ze śmietaną dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn. Jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
5.Mielone podawać polane sosem. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i lekką surówką. Smacznego!
Porady
Do sosu zamiast sera topionego można użyć potartego sera żółtego.
Komentarze