Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym

4.5 (162 ocen)

Jeśli znudziły Wam się zwykłe mielone proponuję na obiad kotlety mielone o posmaku gyrosa z aksamitnym sosem serowo-czosnkowym

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    przyprawa gyros
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia

    Na sos:
    200 ml śmietany 30%
    100 g sera topionego
    3 ząbki czosnku
    kilka listków rozmarynu
    papryka ostra
    papryka słodka
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Mielone gyros z sosem serowo-czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie masy mięsnej 1. Łopatkę umyć, osuszyć, zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Do mielonego dodać cebulę, czosnek, jajko, bułkę oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • formowanie kotletów 2. Z masy formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano, na rozgrzanym oleju.
  • przygotowanie sosu 3. Sos: do garnuszka wlać śmietanę, dodać ser pokrojony na mniejsze części, przyprawić do smaku.
  • Gotowy sos 4. Na wolnym ogniu, cały czas mieszając podgrzewać śmietanę do czasu rozpuszczenia się sera. Gdy ser połączy się ze śmietaną dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany rozmaryn. Jeszcze chwilkę gotować na małym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
  • Smacznego 5. Mielone podawać polane sosem. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i lekką surówką. Smacznego!

Porady

Do sosu zamiast sera topionego można użyć potartego sera żółtego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować