Mielone klopsiki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone lekko solimy, dodajemy pieprzu do smaku i 3 pełne łyżki mąki. Z wyrobionej masy formujemy małe kuleczki (takie na 2 kęsy). Mi wychodzi około 30 sztuk.
Rada - żeby kulki łatwo się formowały i nie przyklejały do dłoni, przygotuj sobie miseczkę z wodą i maczaj ręce każdorazowo przed formowaniem klopsika.
2.Osoloną lekko wodę zagotowujemy w niskim ale szerokim garnku. Gdy woda wrze wrzucamy pojedynczo klopsiki, zamieszamy i czekamy około 5-7 minut aż wszystkie wypłyną na wierzch. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do salaterki.
3.Do pozostałego po gotowaniu klopsików wywaru, wrzucamy kostkę bulionu warzywnego. Następnie pół pęczka posiekanego kopru. Można użyć kopru suszonego (około 1/2 torebki), ale świeży ma zdecydowanie lepszy i intensywniejszy smak i aromat.
4.W kubku w 2/3 zapełnionym wodą rozrabiamy łyżkę mąki z łyżką śmietany, dolewamy odrobinę gorącego wywaru. Mieszamy lekko, wlewamy do garnka i mieszamy mątewką żeby nie zrobiły się grudki. Po około 5 minutach wrzucamy klopsiki do sosu, podgrzewamy je chwilę i już możemy podawać z pure ziemniaczanym lub kaszą i koniecznie jakąś surówką. Ja proponuję surówkę Coleslav - przepis również u mnie :)
Komentarze