Mielone kotleciki z soczewicą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kotleciki świetnie nadają się na rodzinne spotkania. Często serwuję je jako danie główne z ziemniakami i surówką lub jako gorącą przystawkę. Wszystkim bardzo smakują.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● 2 średnie cebule
    ● 30 dag soczewicy
    ● 1/2 kg wędzonego boczku
    ● przecier pomidorowy
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
    ● natka pietruszki

Mielone kotleciki z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie (20 minut), a następnie gotujemy do miękkości (15-20 minut).
  • Mielone kotleciki z soczewicą 2. Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy podłużne kotleciki. Owijamy cienkimi plastrami boczku i smażymy
    na niewielkiej ilości oleju, aż boczek się zrumieni.
  • 3. Kotleciki wyjmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy drugą pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy soczewicę i przecier. Doprawiamy i dusimy na małym ogniu 5-15 minut. Kotleciki układamy na talerzu i polewamy sosem. Potrawę posypujemy posiekaną natką.

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy