Propozycja na smakowite i puszyste kotleciki wieprzowo - drobiowe z dodatkiem grzybów i aromatycznego rozmarynu, otoczone chrupiącą panierką z kaszy manny.
30 min
Składniki:
- 250 g mięsa wieprzowego np. łopatki
- 250 g piersi z kurczaka
- 300 g grzybów z zalewy solnej (podgrzybki lub opieńki)
- 2 średniej wielkości białe cebule
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu
- 2 płaskie łyżeczki mielonych grzybów suszonych
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- kasza manna (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Kotlety melone wieprzowo - drobiowe z grzybami i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.
2.Grzyby płuczemy z zalewy solnej (możemy wykorzystać podrzybki, opieńki lub inne, a w sezonie skorzystajmy z tych świeżych), a następnie dodajemy je do zeszklonej cebulki i chwilę razem przesmażamy.
Zawartość patelni studzimy.
3.Mięso (wieprzowe i drobiowe) oczyszczamy ze ścięgien, włókien oraz nadmiaru tłuszczu i wraz z ostudzoną cebulką i grzybami mielimy je w maszynce do mięsa.
4.Do zmielonych składników dodajemy jajko, posiekany rozmaryn, bułkę tartą, 2 łyżeczki mielonych grzybów* oraz sól i pieprz do smaku.
* ten dodatek sprawi, że kotleciki będą mocno grzybowe i jeszcze bardziej aromatyczne
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5.Z powstałego farszu formujemy kotleciki, które obtaczamy w kaszy mannej.
6.Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Życzę smacznego! :)
Komentarze