Mielone z dynią w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Pyszny i bardzo syty obiad lub kolacja dla dwóch osób. Dodatek dyni i czerwonej papryki urozmaica zwykłe mielone.

Składniki:


  • duży płat ciasta francuskiego
    400g mięsa mielonego wieprzowego
    cebulka
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    1/2 czerwonej papryki
    300g dyni
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz
    szczypta papryki słodkiej
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    żółtko do posmarowania

Mielone z dynią w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paski ciasta zakładamy jeden na drugi 1. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodać mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego, usmażyć. W garnku ugotować pokrojoną w kostkę dynię, odcedzić. Do usmażonego mięsa dodać dynię, paprykę i koncentrat. Wymieszać i ostudzić. Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na 2 części. Każdą nacinać, tworząc po bokach cienkie paski, zostawiając środek nienaruszony. Na środek każdego płata ułożyć mięso. Paski ciasta zakładać na siebie naprzemiennie. Posmarować żółtkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok 25 minut. Podawać gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy