Inna odmiana mięsa mielonego, cudowne połączenie z papryką, oliwkami i serkiem daje cudowny, niezapomniany smak. Pieczeń można spożywać na zimno i gorąco.
40 min
Składniki:
1 kg łopatki
4 jajka średniej wielkości
1 czerstwa bułka
1 papryka świeża lub konserwowa
1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych
1 opakowanie serka do kanapek Patios
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do formy
folia do pieczenia
5 dag żółtego sera
Mleko do namoczenia bułki
Mielone zapiekane z papryką,oliwkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przekręcić przez maszynkę z mięsem, dodać jajka, sól i pieprz - wyrobić jak na mielone. Oliwki pokroić w paski a paprykę w małe kawałki. Jeśli używamy świeżej papryki, to należy ją zmiękczyć dusząc kilka minut na oleju. Dodać paprykę i oliwki do mięsa, wymieszać. Na koniec dodać kostki sera, delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić, wyłożyć folią, przełożyć mięso i wstawić do piekarnika i przez 20 minut piec w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec jeszcze około 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Pieczeń można spożywać na zimno i na gorąco.
Komentarze