Mielone zapiekane z papryką,oliwkami i serkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Inna odmiana mięsa mielonego, cudowne połączenie z papryką, oliwkami i serkiem daje cudowny, niezapomniany smak. Pieczeń można spożywać na zimno i gorąco.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    4 jajka średniej wielkości
    1 czerstwa bułka
    1 papryka świeża lub konserwowa
    1/2 szklanki oliwek czarnych i zielonych
    1 opakowanie serka do kanapek Patios
    sól i pieprz do smaku
    tłuszcz do formy
    folia do pieczenia
    5 dag żółtego sera
    Mleko do namoczenia bułki

Mielone zapiekane z papryką,oliwkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, przekręcić przez maszynkę z mięsem, dodać jajka, sól i pieprz - wyrobić jak na mielone. Oliwki pokroić w paski a paprykę w małe kawałki. Jeśli używamy świeżej papryki, to należy ją zmiękczyć dusząc kilka minut na oleju. Dodać paprykę i oliwki do mięsa, wymieszać. Na koniec dodać kostki sera, delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić, wyłożyć folią, przełożyć mięso i wstawić do piekarnika i przez 20 minut piec w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec jeszcze około 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Pieczeń można spożywać na zimno i na gorąco.

Porady

Do mięsa można dodać kolorowe papryki.

Komentarze

Podobne przepisy