Mielonka z pieca na kanapki

4.5 (147 ocen)

Pyszna :)

Składniki:

  • 1 większa polędwiczka wieprzowa
    • na nadzienie:
    • 350 g łopatki wp + 250 g boczku świeżego
    • 2 ząbki posiekanego czosnku + 1/2 szklanki wody gazowanej + majeranek, sól i pieprz mielony
    • ok. 200 g cienkich plastrów z boczku wędzonego, bekonu lub szynki parmeńskiej
    • szklanka dowolnego bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka z pieca na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27oiu92 1. Łopatkę i boczek zmielić w maszynce na dużych oczkach, wymieszać z posiekanym czosnkiem i przyprawami, wyrobić ręcznie dolewając wodę gazowaną, odstawić na 10 minut do lodówki.
    Polędwiczkę naciąć wzdłuż, rozklepać spryskując wodą, wtedy nie porobią się w niej dziury.
    Na gotowy płat z polędwicy wyłożyć mięso mielone, zwinąć w roladę.
  • image-2898d9t 2. Obwinąć plastrami boczku lub szynki, ułożyć w głębszym naczyniu do zapiekania.
  • image-0kokoow 3. Podlać bulionem, wierzch przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 190 stopniach ok. 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i jeszcze podpiekać wierzch do ładnego zrumienienia.
  • image-116k1o2 4. Kroić po całkowitym schłodzeniu.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować