Mielonka z SZYNKOWARA

4.5 (168 ocen)

Pyszna mieloneczka z szynkowara na kanapki. Jest bardzo prosta w wykonaniu dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się domową wędlinką.

Składniki:

  • Składniki
    500 gr mięsa mielonego z szynki
    500 gr mielonej łopatki
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżeczki majeranku
    1/2-3/4 łyżeczki pieprzu
    100 ml wody
    2 płaskie łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej
    ew. 2 ząbki czosnku ( przeciś. przez praskę)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Mielonka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, ew. czosnek i zaczynamy wyrabiać mięso, w trakcie dolewając wodę.
  • 2. Kiedy mięso dobrze wyrobimy, wykładamy nasz szynkowar przygotowanym do tego celu woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
  • 3. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
    do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je aby nie było potem pustych dziur w nim ( czasami robię to za pomocą ubijaka do kartofli ).
  • 4. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte oraz spójne. Ja tym razem robiłam z połowy składników dlatego dla dobrego docisku musiałam założyć druga sprężynę z drugiego szynkowaru.
  • 5. Tak zapakowane mięsko w szynkowar odstawiamy do lodówki na 2-3 h.
    . Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa.
    Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
  • 6. Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
    Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 70-73 stopnie to znak, że mięso jest już gotowe !
  • 7. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
    Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować