Mielonka drobiowa parzona

4.51 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

coś do chlebka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 udka ok 1,6 kg
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 płaska łyżeczka peklosoli
    2 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
    pieprz czarny do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    4 łyżeczki żelatyny
    2-3 ząbki czosnku
    150 ml wody
Wystaw ocenę:

4.51 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielonka drobiowa parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mięso umyć, z udek zdjąć skórkę i oddzielić od kości. Wszystko mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek i wodę. Dobrze wymieszać (ja użyłam do tego robot) Po wymieszaniu nadziać poliamidową osłonkę i dobrze, ciasno związać niewielkie kiełbaski.
    Odłożyć na ok dobę do lodówki.
    Po tym czasie zagotować w garnku wodę , włożyć kiełbaski i utrzymując temperaturę 80 st parzyć przez półtorej godziny.
    Następnie kiełbaski schłodzić w zimnej wodzie i włożyć do lodówki do zastygnięcia.

    z tej proporcji wyjdzie ok 1500 g mielonki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować