Mięsko w galarecie do słoików

4.48 (194 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne mięsko, doskonale zastępujące tradycyjną wędlinę

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki :
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 łyżki soli peklowej
    4 liście laurowe
    kilka ziaren kolorowego pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    4 czubate łyżki żelatyny w proszku
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mięsko w galarecie do słoików - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1aoaohs 1. wykonanie:
    mięso nacieramy solą peklową i odstawiamy na 24 godziny do lodówki
    . po tym czasie kroimy mięso na 4 kawałki, dopasowując je wielkością do wielkości słoika ( u mnie 4 słoiczki po pół litra ). na spód słoika wkładamy po 1 listku laurowym, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego praz po pół ząbka czosnku pokrojonego w plastry. Następnie do słoików wkładamy mięso, wsypujemy po czubatej łyżce żelatyny i uzupełniamy wodą. zakręcamy słoiki i pasteryzujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. odstawiamy do wystudzenia

Porady

Do mięsa nie używamy żelatyny z przyprawami, ponieważ mięso będzie zbyt słone. Jeśli chcemy żeby było bardziej pikantne możemy dodać po kawałeczki papryczki chili

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować