Mięsna papryka

0 (0 ocen)

Tą paprykę podpatrzyłam u swojej szefowej w Ośrodku wypoczynkowym. Ulubione danie mojej mamy

Składniki:

  • Papryka
    Mięso mielone
    Cebula
    Bułka
    Ryż
    Jajko
    Ser żółty lub mozzareella
    Vegeta, pieprz, zioła prowansalskie, sól

Mięsna papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę przekrawamy na pół, czyścimy z gniazd i nasion. wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, solimy. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną, dobrze odciśnięta bułkę, następnie ugotowany ryż, jajko, posiekaną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem. Konsystencja musi być rzadsza niż do kotletów mielonych. Jeśli jest zbyt lejąca dodać bułkę tartą a jeśli za sucha dodać odrobinę mleka. Kiedy papryka trochę zmięknie (nie za mocno) wykładamy ją na blachę posmarowaną margaryną lub masłem. Każdą wypełniamy masą mięsną i posypujemy ziołami prowansalskimi lub jak ktoś woli bazylią czy oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 min. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy mięso jest już upieczone. Jeśli się upiekło to na każdą paprykę kładziemy ulubiony ser i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Porady

Nie wpisuję ilości papryk, mięsa czy ryżu ponieważ to sprawa indywidualna. Podajemy z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy