Mięsna papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę przekrawamy na pół, czyścimy z gniazd i nasion. wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą, solimy. Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną, dobrze odciśnięta bułkę, następnie ugotowany ryż, jajko, posiekaną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku vegetą i pieprzem. Konsystencja musi być rzadsza niż do kotletów mielonych. Jeśli jest zbyt lejąca dodać bułkę tartą a jeśli za sucha dodać odrobinę mleka. Kiedy papryka trochę zmięknie (nie za mocno) wykładamy ją na blachę posmarowaną margaryną lub masłem. Każdą wypełniamy masą mięsną i posypujemy ziołami prowansalskimi lub jak ktoś woli bazylią czy oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 45 min. Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy mięso jest już upieczone. Jeśli się upiekło to na każdą paprykę kładziemy ulubiony ser i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Porady
Nie wpisuję ilości papryk, mięsa czy ryżu ponieważ to sprawa indywidualna. Podajemy z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Komentarze