Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Świeże mięso , zapach ziół i ogórek z marchewką. Dobre połączenie , polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Forma 19 cm.
    Mięso
    mięso mielone wieprzowe 500 g
    chleb tostowy 1 kromka
    liście selera 3-4 sztuki
    lubczyk świeży 1-2 gałązki
    sól ziołowa 1/2 łyżeczki
    pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
    czosnek staropolski 1/2 łyżeczki
    jajko 1 małe

    Nadzienie
    marchewka 1 średnia
    ziemniaki młode 8-9 sztuk
    ogórek gruntowy 1-2 duże
    sól ziołowa
    chleb tostowy 4 kromki ( na spód )

    Kruszonka
    chleb tostowy 4 kromki
    lubczyk świeży 1-2 gałązki
    natka pietruszki 1 garść
    liście selera 2-3 sztuki
    sól ziołowa szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Mięsna zapiekanka z młodymi ziemniakami i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f8c9q8 1. Oskrobane , opłukane młode ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie maksymalnie 15-20 minut. Powinny być lekko al dente. Ostudzić.
    Wszystkie liście selera , lubczyku i natki pietruszki opłukać , osuszyć.
    Lekko przerośnięte ogórki pokroić w maksymalnie 1/2 cm. plastry , oprószyć solą .
    Ogórki grillujemy kilka minut z każdej strony . Studzimy.
    Obcinamy skórki z chleba tostowego .
    Jedną kromkę drobno kruszymy , dodajemy do mielonego mięsa.
    Następnie dodajemy posiekane listki selera , lubczyku , przyprawiamy solą , pieprzem i czosnkiem . Do mięsa wbijamy jajko i lekko łączymy składniki.
    Naczynie żaroodporne ( 19 cm.) smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą , spód wykładamy kromkami chleba tostowewgo.
    Na chleb kładziemy połowę masy mięsnej , przykrywamy plasterkami grillowanego ogórka .
  • image-1uecnde 2. Następna warstwa to połówki ziemniaków przełożone posiekaną marchewką.
    Na to nakładamy pozostałą część masy mięsnej.
    Miksujemy 4 kromki chleba tostowego , liście lubczyku , selera i natki pietruszki, dodajemy szczyptę soli i kruszonkę wysypujemy na mięso.
    Całość pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Młode ziemniaki Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować