Mięsne chlebki a`la po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ:
Cebulę pokroić w kostkę i na oliwie poddusić ją. Pod koniec duszenia dodać pokrojony w talarki czosnek. Później dodać mięso mielone. Gdy mięso skruszeje dodać pokrojoną w mała kostkę paprykę i pomidora pokrojonego w podobną kostkę. Wymmieszać, dodać natkę pietruszki, oliwki pokrojone na 4 części. Dusić jeszcze chwilkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
2.CIASTO:
Drożdże rozkruszyć w misce i rozetrezć je z cukrem. Dodać ciepłą wodę, sól, oliwę i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie po czym dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą rozwałkować na owalny placuszek. Na środek każdego układać farsz. Zlepić dwa boki placuszka formując łódkę. Powstałe łódeczki można posmarować jajkiem. Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach ok 30 minut (trzeba sprawdzać czy ciasto jest upieczone)
Porady
Pamiętaj by boki chlebków dobrze zlepić ze sobą. Mogą w trakcie pieczenia się rozlepić.
Komentarze