Mięsne chlebki a`la po turecku

4 (1 ocen)

  • 60 min

Pyszne, mięciutkie chlebki. Syte i aromatyczne. Warte wypróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO
    15g drożdży
    1/3 łyżeczki cukru
    1/3 łyżeczki soli
    75 ml ciepłej wody
    200g mąki
    łyżka jogurtu

    FARSZ
    200g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1/2 papryki czerwonej obranej ze skórki
    1 pomidor obrany ze skórki
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ok 10 oliwek
    sól, pieprz do smaku
    oliwa
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Mięsne chlebki a`la po turecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ:
    Cebulę pokroić w kostkę i na oliwie poddusić ją. Pod koniec duszenia dodać pokrojony w talarki czosnek. Później dodać mięso mielone. Gdy mięso skruszeje dodać pokrojoną w mała kostkę paprykę i pomidora pokrojonego w podobną kostkę. Wymmieszać, dodać natkę pietruszki, oliwki pokrojone na 4 części. Dusić jeszcze chwilkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 2. CIASTO:
    Drożdże rozkruszyć w misce i rozetrezć je z cukrem. Dodać ciepłą wodę, sól, oliwę i jogurt. Wymieszać wszystko dokładnie po czym dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 45 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 4 części. Każdą rozwałkować na owalny placuszek. Na środek każdego układać farsz. Zlepić dwa boki placuszka formując łódkę. Powstałe łódeczki można posmarować jajkiem. Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach ok 30 minut (trzeba sprawdzać czy ciasto jest upieczone)

Porady

Pamiętaj by boki chlebków dobrze zlepić ze sobą. Mogą w trakcie pieczenia się rozlepić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować