Pyszna przekąska z mięsem i suszonymi pomidorami w otoczce włoskiej kapusty i kruchego cisata. Idealna na mały apetyt lub jako przystawka przed daniem głównym.
50 min
Składniki:
(na 4 babeczki)
składniki podstawowe z zestawu:
250g mięsa mielonego z szynki
4 duże liście kapusty włoskiej
30-40g suszonych pomidorów
składnik podstawowy dodatkowy:
1 i 1/2 szklanki mąki
Mięsne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajka, dwóch łyżek oliwy pomidorowej, masła i szczypty soli zagniatamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce.
2.Liście kapusty myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, cukru i masła do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
3.Z mięsa, pokrojonych suszonych pomidorów, śmietany oraz cebuli wyrabiamy masę mięsną. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem.
4.Ciasto cienko rozwałkowujemy. Kokilki lub foremki do babeczek wykładamy papier do pieczenia a następnie wykładamy rozwałkowanym ciastem. Obracamy kokilkę do góry dnem i odcinamy nadmiar ciasta. Foremki wykładamy liśćmi kapusty i nakładamy farsz na równo z brzegiem naczynka. Na górę nakładamy wycięty krążek ciasta. Wierzch smarujemy ziółkiem a na środku robimy dziurkę. Pieczemy w 185 stopniach C przez 25-30 minut. Dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.
Komentarze