Mięsne futbolki na zielonej murawie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Futbolki mięsne to małe kotleciki z orzeszkami i rodzynkami podane na brokułowym sosie z ryżem:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na futbolki:
    0,5kg mięsa mielonego
    50g rodzynek
    50g orzechów włoskich
    2 łyżeczki majeranki
    1 jajko
    2 łyżeczki kaszy manny
    2 łyżeczki bułki tartej
    sól
    pieprz
    oliwa
    mąka

    Składniki na sos:
    1 mała brokuła
    200ml śmietanki 30%
    1łyżeczka cukru
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    ryż

    Dekoracja:
    natka pietruszki
    por

Mięsne futbolki na zielonej murawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drobno siekamy 1. Rodzynki i orzechy bardzo drobno siekamy.
  • dokładnie mieszamy i doprawiamy 2. Do mięsa mielonego dodajemy: rodzynki, orzechy, majeranek, jajko, kasze mannę, bułkę tartą dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.
  • smażymy na rozgrzanym oleju 3. Z farszu formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące pszennej i obsmażamy na patelni z oliwą.
  • gotujemy brokuł 4. Brokuł opłucz, odkrój grube łodygi i podziel na małe różyczki. Jeszcze raz przelej wodą i ugotuj w małej ilości osolonej wody.Osącz na sitku. Ryż gotujemy al dente.
  • dodajemy śmietankę 5. Odsączony brokuł rozgnieć widelcem, dodaj śmietankę, cukier i podsmaż na patelni,dopraw solą i pieprzem.
  • smacznego:) 6. Na ułożony w kształcie kuli ryż wykładamy sos brokułowy i po cztery kulki mięsne (futbolki ). Całość dekorujemy natką z pietruszki i porem. Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy