Mięsne kule z marchewką i żółtym serem

4.99 (152 ocen)

Apetycznie rumiane i jednocześnie soczyste pieczone kule z mięsa indyczego, marchewki i żółtego sera. Świetnie dobrane przyprawy nadają pulpetom charakteru i pikanterii. Kule polecam jako dodatek do obiadu, na kanapki, a także ciepłą lub zimną zakąskę imprezową.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
    200 g obranej, ugotowanej marchewki (może być z rosołu)
    125 g żółtego sera (np. Edamski)
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 jajka
    2 – 3 łyżki bułki tartej
    1 kopiasta łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki całych nasion czarnuszki
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Mięsne kule z marchewką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kule z marchewką i żółtym serem 1. Mięso przełożyć do miski. Dodać marchewkę oraz ser starte na grubych oczkach tarki jarzynowej.
  • Mięsne kule z marchewką i żółtym serem 2. Wbić jajka, dołożyć zieleninę, wsypać przyprawę z suszonymi pomidorami, kurkumę i czarnuszkę, dodać bułkę tartą. Całość wymieszać, a na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Mięsne kule z marchewką i żółtym serem 3. Z masy uformować 20 kulek, które ułożyć w formie(29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Mięsne kule z marchewką i żółtym serem 4. Piec 40 – 45 min (200 st. C). Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Do przygotowania potrawy użyłam przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią o następującym składzie – pomidory suszone płatki 62%, czosnek grys 24%, bazylia 5%, sól, oregano.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować