Mięsne kule nadziewane pomidorami koktajlowymi.

0 (0 ocen)

Idealne danie na walentynki lub uroczysty obiad.Podzielne i smaczne. Z pewnością zyska sympatie gości. Idealne z pomidorowym dipem

Składniki:

  • Na masę mięsną:
    70 dag mięsa mielonego,
    1 jajko,
    5 łyżek bułki tartej,
    3 łyżki śmietany,
    1 opak pomidorów koktajlowych,
    sól, pieprz i olej.

    Na diip:
    0,5 l jogurtu naturalnego,
    10 dag. mielonego twarogu,
    3 łyżki majonezu,
    2 pomidory,
    2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    1/2 kostki bulionowej,
    2 ząbki czosnku,
    mielona papryka, sól i pieprz.

Mięsne kule nadziewane pomidorami koktajlowymi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna 1. Masę mięsną wyrobić z jajkiem, bułką i śmietaną. Doprawić do smaku. Formować kulki, wkładając do każdego sparzonego i obranego pomidora.
    Ułożyć w naczyniu, delikatnie skropić olejem. Piec ok. 20 min.w temp. 175.
  • sos 2. Jogurt zmiksować z twarogiem, majonezem i rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostką bulionową. Zmiksować z obranym pomidorem i koncentratem pomidorowym. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, mieloną papryką, solą i pieprzem.

Porady

Proponuję użyć jogurtu greckiego jest bardziej gęsty, więc sos będzie fajniejszy. Ja jako dodatek do swojego dania użyłam ugotowanych ziemniaków, które doprawiłam surowym jajkiem, przyprawą do ziemniaków i bułką tartą. Uformowałam z nich podłużne paluchy i usmażyłam na złoty kolor. Danie ozdobiłam ugotowanym jajkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy