Mięsne kule z ziołową wkładką

0 (0 ocen)

Pieczone w piekarniku mięsne kule z pysznym, zielonym nadzieniem z pokrzywy, lubczyku, mięty i natki pietruszki. Dodatkowo czosnek oraz bułka maślana - efekt smakowy niesamowity. Kulki pokryte są chrupiącą skórką z żółtego sera. Pyszności warte polecenia!

Składniki:

  • Masa mięsna:
    1 kg mielonej łopatki wieprzowej
    2 jajka
    4 łyżki wody gazowanej mineralnej lub źródlanej
    6 łyżek bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Nadzienie:
    3 łyżki posiekanej pokrzywy
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki masła
    2 bułki maślane (łącznie ok. 100g)
    sól do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku

    Skorupka:
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 12%
    1 łyżka musztardy chrzanowej lub stołowej

    100 g żółtego sera
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mięsne kule z ziołową wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kule z ziołową wkładką 1. Na farsz w garnku rozpuścić masło, dodać zieleninę i posiekany czosnek - dusić 5 min.
  • Mięsne kule z ziołową wkładką 2. Następnie dołożyć bułki maślane pokrojone w bardzo małą kostkę - całość zagnieść ręką. Doprawić do smaku.
  • Mięsne kule z ziołową wkładką 3. Składniki przeznaczone na masę mięsną dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podzielić na 10 równych części. W dłoniach z wydzielonej masy uformować placek, nałożyć porcję farszu i dokładnie zlepić, formując kulkę. W ten sposób przygotować 10 nadziewanych kulek.
  • Mięsne kule z ziołową wkładką 4. W misce wymieszać ser starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej, paprykę, imbir, cukier oraz mąkę.
  • Mięsne kule z ziołową wkładką 5. W innym naczyniu wymieszać jajko, śmietanę i musztardę.
  • Mięsne kule z ziołową wkładką 6. Kulki zanurzać najpierw w mieszance mokrych składników, następnie obtoczyć w serze z dodatkami. Tak przygotowane mięso ułożyć w formie (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Mięsne kule z ziołową wkładką 7. Piec 40 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować