Mięsne kuleczki w sosie pomidorowo serowym z kaszą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze ugotowac w osolonej wodzie.
Mieso z szynki zmielić.
Cebule obrać , drobno posiekać, wrzucic na rozgrzana oliwę i mieszając, zeszklić.
Do zmielonego miesa dodac zeszklona cebulę, jajko, łyzke tartej bułki, posiekana natke, przyprawy.
Mase wyrobić i formowac z niej niewielkie kuleczki.Kuleczki obtoczyc delikatnie w bułce tartej i usmazyc na oliwie.
W garnku zagotowac bulion, włozyc kuleczki mięsne, dodac przecier , serek topiony i gotowac około 20-25 minut na małym ogniu.Na koniec gotowania mozna przyprawic ponownie papryką , sola i pieprzem do smaku.
Kasze wyłozyc na talerz, a nastepnie wyłozyc pomidorowo serowe kuleczki mięsne z sosem , udekorowac natka , smacznego:)
Porady
sos uzupełniamy bulionem lub woda tak zeby miesne kuleczki były całe w sosie.
Komentarze