Mięsne kuleczki z miętowym sosem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne mięso i lekki orzeźwiający sos - danie doskonałe podczas walki z jesienno - zimowym tłuszczykiem. ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI::
    - mięso mielone wołowe: 500 gramów
    - feta rozdrobniona: 2 łyżki
    - Ser żółty lub mozzarella: 50 gramów
    - bułka tarta ( do masy): 2 łyżki
    - czosnek ( ząbek): 1 ząbek
    - zioła prowansalskie suszone: 0.5 łyżeczki
    - oregano suszone: 0.5 łyżeczki
    - bazylia suszona: 0.5 łyżeczki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - jajka świeże: 1 sztuka
    - śmietanka kremówka 30%: 2 łyżeczki
    - wykałaczki: 8 sztuk
    - oliwa do smażenia: 3 łyżki
    SOS::
    - mięta świeża posiekana: 1 pęczek
    - jogurt grecki lub bałkański 400 g: 1 opakowanie
    - czosnek ( ząbek): 1 ząbek
    - sól i pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - barwnik spożywczy zielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kuleczki z miętowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięsne kuleczki 1. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, ser żółty oraz fetę.
    Całość ugniatamy ręką, doprawiamy ziołami, startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Pod sam koniec dodajemy śmietankę i jeszcze raz ugniatamy.

    Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki, nabijamy na patyczki po cztery sztuki i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie.
  • 2. Do miseczki wlewamy jogurt grecki, dodajemy do niego pociętą miętę, czosnek, sól, pieprz oraz szczyptę barwnika.
    Całość dokładnie miksujemy.

    Usmażone kotleciki podajemy z sosem, ryżem i rukolą. ;)

    Smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować