Mięsne kulki w sosie 3 x P i makaron

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sos 3 x P: pomidorowo-paprykowo-pomarańczowy:), nawet mąż zjadł a on do mięsa z owocami to ostatni jest, ale znalazłam na niego sposób:))))

  • 30 min

Składniki:

  • Mięsne kulki:
    250 g mięsa mielonego
    1 cebula
    120 g sera żółtego
    1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
    30 ml wody
    2 czubate łyżki bułki tartej
    sól,pieprz
    1 łyżka smalcu
    Sos 3 x P:
    1,5 małej cebuli
    1/2 czerwonej świeżej papryki
    1/2 zielonej szpiczastej papryki
    2 pomarańcze
    1 puszka całych pomidorów bez skórki
    2 łyżki smalcu
    1 łyżka sosu teriayki
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
    1,5 łyżki mąki
    pieprz, słodka papryka w proszku
    Dodatkowo:
    3 szklanki makaronu średniej wielkości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Mięsne kulki w sosie 3 x p i makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso na kulki 1. Przygotowanie mięsnych kulek: Do miski przełożyć mięso. Obraną cebulkę drobniutko pokroić i dodać do mięsa. Ser zetrzeć na drobnych oczkach i przełożyć do miski z mięsem. Dodać przyprawy (razem z rozmarynem), wsypać bułkę tartą i wyrobić mięso. Jeśli będzie za suche wlać odrobinę wody i dokładnie wmieszać ją w mięso. Uformować kuleczki mięsne wielkości piłki do ping-ponga i odstawić je do lodówki na około 30 minut.
  • Miksowane pomidory i pomarańcze 2. Przygotowanie sosu 3 x P: Cebulę pokroić w mała kostkę. Obie papryki umyć, osuszyć i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić je w małą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i wrzucić na niego cebulkę, zeszklić. Po chwili dodać obie papryki i chwilę je smażyć. W między czasie obrać pomarańcze ze skórki, dokładnie usunąć białe części i pokroić owoce w plasterki.Do blendera wrzucić pomidory razem z sokiem a także pomarańcze i zmiksować. Na patelnię wlać łyżkę sosu teriayki i gdy częściowo sos odparuje wsypać mąkę i dokładnie połączyć ją z zawartością patelni. Wlać mieszankę z blendera i zamieszać. Dodać koncentrat, dokładnie wmieszać go w sos i zagotować. Zdjąć z ognia i doprawić pieprzem i papryką.
  • 3. Z lodówki wyjąć kulki mięsne i obsmażyć je na patelni a następnie przełożyć je do sosu i dusić razem około 20 minut,pilnować aby się nie przypalił sos bo jest dosyć gęsty i słodki. Makaron ugotować do miękkości. Na talerz 3-4 łyżki makaronu, polać sosem i ułożyć kilka kulek mięsnych. Przed podaniem można udekorować szczypiorkiem. Podawać gorące. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować