Mięsne naleśniki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Klasyczne naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z mięsa wieprzowego, świeżych pomidorów, pieczarek oraz czosnku, cebuli i pachnących ziół. Takie naleśniki to świetny pomysł zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100g mąki pszennej
    100g mąki gryczanej
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    sól
    1 łyżka oliwy

    Farsz:
    350g wieprzowego mięsa mielonego
    250g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 pomidory
    200ml pikantnego soku pomidorowego
    6 łyżek ketchupu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki ostrej papryki
    oliwa
    200g żółtego sera
    sól
    pieprz



Mięsne naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w04y3m 1. Ciasto
    Składniki na ciasto zmiksować mikserem, doprawić solą i usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • image-1uxl51v 2. Farsz
    Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać
    a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i gotować do momentu uzyskania gęstego farszu.
  • image-0pjimgm 3. Naleśniki posmarować farszem, posypać startym żółtym serem, zwinąć w rulon i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wierzch naleśników polać ketchupem, posypać startym żółtym serem
    i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy