Mięsny placek z kalafiorem i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy papryki pokrojone w drobną kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Mieszamy, dodajemy bułkę tartą, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Jeszcze raz mieszamy.
2.Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki. Oddzielnie obgotowujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem płaskiej łyżeczki cukru: kalafior 5 minut od ponownego zawrzenia, a brokuł 3 minuty. Wykładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.
3.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia.
Wykładamy mięso, wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy różyczki kalafiora i brokuła, wciskając je lekko w mięso. Smarujemy oliwą (za pomocą pędzelka) i oprószamy szczyptą soli morskiej z witaminami.
4.Tortownicę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut.
5.Placek kroimy na porcje i podajemy na liściach sałaty.
Porady
Sól morską z witaminami można zastąpić solą z ziołami.
Komentarze