Mięso do Ryżu lub do Kaszy

4.5 (197 ocen)

Jednym słowem Pycha !!!

Składniki:

  • 1 ćwiartka z kurczaka
    2 plastry karkówki(ok.2cm.grubości)
    3 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    3 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyzka octu balsamicznego
    2 łyzki sosu sojowego-ciemnego
    2 łyzeczki curry
    6 listków bazylii świeżej (posiekanej)
    2 gałązki lubczyku (posiekanego)
    1 szczypta suszonego tymianku
    1 szklanka wywaru z rosołu (bądż z kostki bulionowej)
    olej do smazenia (wg.uznania)
    2 torebeczki ryżu
    sól,pieprz(wg.uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso do ryżu lub do kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso do Ryżu lub do Kaszy 1.
    Mięsko myjemy. Karkówkę kroimy w paski,kurczaka obieramy od kości i również kroimy w kostkę lub w paski.Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojone mięso,dodajemy czosnek pokrojony na cztery(tylko 2 ząbki),ocet,sos sojowy,curry,tymianek,listki laurowe,ziele angielskie,posiekaną bazylię i lubczyk.Delikatnie solimy i pieprzymy.Mieszamy wszystko i wkładamy do lodówki na 1h.
  • Mięso do Ryżu lub do Kaszy 2. Po tym czasie wyciągamy mięsko.Rozgrzewamy patelnię z olejem i kawałeczki mięska podsmażamy dosłownie chwilunie z kazdej strony. Przekładamy do garnka,dolewamy wywar z rosołu lub z kostki-mieszamy.Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 1h.
  • 3. Gdy mięso nam sie pomalutku pyrkoli gotujemy ryż.Gotowy ryż przekładamy na talerz,dodajemy uduszone mięsko,polewamy delikatnie wywarem co nam sie wytworzył i zjadamy.(Mozna psypać zieleninką,jeśli komuś mało może sobie jeszcze doprawić)
    Podajemy na gorąco zaraz po przyrządzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować