Mięso kanapkowe ze słoika

4.5 (154 ocen)

Smaczny i na pewno zdrowy dodatek do pieczywa. Bardzo lubię z kiszonym ogórkiem lub z pomidorem.

Składniki:

  • 2.5 kg łopatki wieprzowej
    1 kg surowego boczku

    Marynata;
    2 litry wody
    4 liście laurowe
    7 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu
    3 łyżki soli
    6 ząbków czosnku

    Dodatkowo:
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny

Mięso kanapkowe ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty ( bez czosnku) zagotować i wystudzić. Mięso i boczek pokroić w plastry, włożyć do większego naczynia. Zalać marynatą i dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wymieszać i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 8 - 10 godzin.
  • 2. Wyjąć mięso z marynaty, czosnek i przyprawy odrzucić a mięso z łopatki pokroić w kostkę. Boczek zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach.
  • 3. Żelatynę namoczyć w wodzie i razem z pozostałymi przyprawami dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić, będzie kleiste.
  • 4. Do wyparzonych słoików wkładać mięso tak, żeby nie było wolnych przestrzeni, do wysokości 3/4 słoika. Zamknąć wieczkiem i ustawić słoiki na blaszce do pieczenia.
  • 5. Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200 stopni. Gdy w słoikach zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 - 2 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej porcji mięsa wychodzi 10 słoików pół litrowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować