Mięso kanapkowe ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki marynaty ( bez czosnku) zagotować i wystudzić. Mięso i boczek pokroić w plastry, włożyć do większego naczynia. Zalać marynatą i dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wymieszać i obciążyć talerzykiem. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na 8 - 10 godzin.
2.Wyjąć mięso z marynaty, czosnek i przyprawy odrzucić a mięso z łopatki pokroić w kostkę. Boczek zmielić w maszynce z siatką o dużych oczkach.
3.Żelatynę namoczyć w wodzie i razem z pozostałymi przyprawami dodać do mięsa. Mięso dokładnie wyrobić, będzie kleiste.
4.Do wyparzonych słoików wkładać mięso tak, żeby nie było wolnych przestrzeni, do wysokości 3/4 słoika. Zamknąć wieczkiem i ustawić słoiki na blaszce do pieczenia.
5.Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 200 stopni. Gdy w słoikach zacznie się gotować, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 1,5 - 2 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu. Z tej porcji mięsa wychodzi 10 słoików pół litrowych.
Komentarze