Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokrój w kostkę. Przełóż do pojemnika, najlepiej z pokrywą. Imbir i czosnek obierz, a następnie zetrzyj, dodaj do mięsa. Do pudełka włóż gałązki rozmarynu. Mięso zalej winem, musi być nim w całości pokryte. Wstaw na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki (można zostawić przez noc).
2.Warzywa obierz, pokrój w spore kawałki.
3.Mięso przed smażeniem należy wyjąć z zalewy i dokładnie wysuszyć. Jeśli tego nie zrobisz, mięso zamiast usmażyć się, będzie się dusiło i będzie blade. Marynaty nie wylewamy.
4.Do garnka nalej trochę oleju, na rozgrzany wrzucaj kawałki mięsa, jeśli garnek jest wąski, obsmażaj mięso etapami, w przeciwnym wypadku mięso wypuści za dużo soków i będzie się tylko dusiło. Obsmażone mięso odkładaj na talerz.
5.Do garnka po smażeniu mięsa wlej trochę oleju, wrzuć warzywa i przesmaż je z 5 minut, dorzuć mięso, chwilę posmaż razem. Dolej marynatę i 3/4 szklanki wody. Gulasz duś, aż mięso zmiękknie, w razie potrzeby dolewaj wody. Pod koniec dosmacz solą i pieprzem. Możesz też gulasz zagęścić, czyli dodać z 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej uprzednio w małej ilości wody (dodatkowo żeby nie było grudek przelej przez sitko).
Komentarze