Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

4.48 (156 ocen)

Gulasz z szynki, którą wcześniej marynowałam w wytrawym czerwonym winie. Niezwykle delikatne mięso i aromatyczny gulasz.

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej

    Marynata:
    3 ząbki czosnku
    1 cm kawałek świeżego imbiru
    2 gałązki świeżego rozmarynu
    1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina

    5 średnich marchewek
    1 czerwona papryka
    150 g pieczarek

    sól, pieprz
    olej do smażenia
    woda do podlewania

Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowanie mięsa w winie 1. Mięso pokrój w kostkę. Przełóż do pojemnika, najlepiej z pokrywą. Imbir i czosnek obierz, a następnie zetrzyj, dodaj do mięsa. Do pudełka włóż gałązki rozmarynu. Mięso zalej winem, musi być nim w całości pokryte. Wstaw na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki (można zostawić przez noc).
  • Pokrojone warzywa 2. Warzywa obierz, pokrój w spore kawałki.
  • 3. Mięso przed smażeniem należy wyjąć z zalewy i dokładnie wysuszyć. Jeśli tego nie zrobisz, mięso zamiast usmażyć się, będzie się dusiło i będzie blade. Marynaty nie wylewamy.
  • Obsmażone mięso 4. Do garnka nalej trochę oleju, na rozgrzany wrzucaj kawałki mięsa, jeśli garnek jest wąski, obsmażaj mięso etapami, w przeciwnym wypadku mięso wypuści za dużo soków i będzie się tylko dusiło. Obsmażone mięso odkładaj na talerz.
  • Gulasz 5. Do garnka po smażeniu mięsa wlej trochę oleju, wrzuć warzywa i przesmaż je z 5 minut, dorzuć mięso, chwilę posmaż razem. Dolej marynatę i 3/4 szklanki wody. Gulasz duś, aż mięso zmiękknie, w razie potrzeby dolewaj wody. Pod koniec dosmacz solą i pieprzem. Możesz też gulasz zagęścić, czyli dodać z 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej uprzednio w małej ilości wody (dodatkowo żeby nie było grudek przelej przez sitko).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Marchewka Mięso Papryka Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować