Mięso mielone po rosyjsku

5 (150 ocen)

Mięsa ma słodko-ostry smak dzięki dodatkowi ostrej musztardy. Świetnie smakuje z bagietką czy chrupkimi grzankami. Polecam na obiad lub kolację.

Składniki:



  • 600g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    1 papryka czerwona,
    1 papryka żółta,
    1 por,
    2 cebule,
    4 łyżki koncentratu pomidorowego,
    150 g kwaśnej śmietany 18%,
    300ml bulionu,
    1-2 łyżeczki ostrej musztardy,
    4 gałązki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego,
    sól,
    pieprz,
    słodka i ostra papryka,
    olej do smażenia,

Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięso mielone po rosyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone po rosyjsku 1. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule kroimy w kostkę, a pora w krążki. Na oleju smażymy mięso mielone przez 10 minut, Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy razem 2 minuty.
  • Mięso mielone po rosyjsku 2. Kolejno dodajemy koncentrat, musztardę bulion i gałązki majeranku (bądź suszony) i dusimy pod przykryciem 5-10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
  • Mięso mielone po rosyjsku 3. Danie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką do smaku.
  • Mięso mielone po rosyjsku 4. Po tym czasie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowane mięso podajemy z bagietką lub makaronem. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować