Mięso na dziko mojego taty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek kroimy w plastry a następnie w paski.
Mięso nacinamy głęboko wąskim i długim nożem, a następnie w powstałe otwory wtykamy boczek. Tak przygotowane mięso macerujemy w zalewie.
2.Zalewa:
Do miski wlewamy gorąca przegotowaną wodę, rozpuszczamy kostki rosołowe i dodajemy pozostałe składniki. Jak zalewa wystygnie wkładamy do niej mięso. Tak przygotowaną szynkę w zalewie wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Codziennie raz obracamy mięso aby równo przeszło zalewą.
3.Po 3 - 4 dniach smażymy mięso na margarynie lub oleju do zrumienienia z każdej strony, a następnie podlewamy zalewą wraz z jej zawartością i w niej dusimy mięso do miękkości. Mięso gdy jest już miękkie wyjmujemy i odkładamy do wystygnięcia. Do powstałego w brytfance sosu można dolać trochę wody zagotować i zaklepać mąką. Tak powstały sos ma bardzo ciekawy i interesujący aromat a mięso pokrojone w plastry samo rozpływa się w ustach.
Komentarze