Migdałki

0 (0 ocen)

Małe, delikatne ciasteczka migdałowe, na które skuszą się nie tylko dzieci.

Składniki:

  • 225 g margaryny /masła
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 jajko całe + 1 białko
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2 ⅔ szkl. mąki
    1 mały aromat migdałowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie całych migdałów


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Migdałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kawałki margarynę/masło, wszystko posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i znów posiekać. Na koniec dodać (całe) jajko i cały aromat migdałowy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na porcje/ plastry. Następnie każdy plaster rozwałkować na placek grubości ok. 0/5 cm. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka ułożyć połówkę migdała umoczonego lekko w białku.
    Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Porady

Żeby obrać migdały najlepiej zalać je wrzątkiem, odczekać ok. 1 minutę, odlać. Zalać następnie zimną wodą. Powinny ładnie się obierać ze skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować