1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną w kawałki margarynę/masło, wszystko posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i znów posiekać. Na koniec dodać (całe) jajko i cały aromat migdałowy. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
2.Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na porcje/ plastry. Następnie każdy plaster rozwałkować na placek grubości ok. 0/5 cm. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego ciasteczka ułożyć połówkę migdała umoczonego lekko w białku.
Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Porady
Żeby obrać migdały najlepiej zalać je wrzątkiem, odczekać ok. 1 minutę, odlać. Zalać następnie zimną wodą. Powinny ładnie się obierać ze skórki.
Komentarze