Migdałowo-cytrynowa szarlotka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Wspaniałe kruche ciasto z migdałami w połączeniu z winnymi jabłkami, daje smaczny wypiek do popołudniowej kawy.Polecam bo warte wypróbowania.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto na blachę 30/25 cm
    3 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mielonych migdałów
    25 dag masła
    5 żółtek
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    2 czubate łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg winnych jabłek-antonówka, szara reneta
    3 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka cynamonu
    16 g cukru waniliowego
    1 białko
    30 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Migdałowo-cytrynowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z mielonymi na pył migdałami oraz cukrem, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami i śmietaną, dodać pokrojone zimne masło z lodówki i siekaczem do ciasta rozdrobnić oraz szybko zagnieść ciasto.

    Większą połową ciasta rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze.

    Resztę ciasta na czas przygotowania szarlotki włożyć do lodówki.
  • 2. Masa z jabłek;
    Jabłka obrać pokroić w kostkę, włożyć do rondelka, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier waniliowy i dusić na wolnym ogniu, dosładzając w trakcie duszenia miodem, dusić do momentu aż w większości płyn odparuje, wsypać płatki migdałowe wymieszać, zestawić z ognia.

    Białko ubić na sztywną pianę wmieszać delikatnie w ostudzoną masę jabłkową. Wyłożyć na kruchy spód, przykryć reszta odłożonego ciasta kruchego.

    Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut. Wystudzone lub lekko ciepłe ciasto pokroić posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować