Migdałowo-owocowa fantazja

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W naszej rodzinie nikt nie potrafi się jej oprzeć.

Składniki:

  • ● 3 pomarańcze
    ● 10 dag płatków migdałów
    ● 4 łyżeczki żelatyny
    ● 20 dag białej polewy czekoladowej
    ● 3 jajka
    ● granat
    ● 40 dag śmietanki 30-proc.
    ● 1/2 łyżki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● kilka kropel olejku migdałowego

Migdałowo-owocowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów prażymy
    na rozgrzanej patelni. Do żelatyny
    wlewamy ok. szklanki
    zimnej wody i odstawiamy do
    namoczenia.
  • 2. Pomarańcze myjemy i obieramy.
    Filetujemy i kroimy
    w kawałki (część odkładamy do dekoracji). Granata przekrawamy
    i wyjmujemy pestki.
    Do pucharków wkładamy po
    porcji pomarańczy i posypujemy
    pestkami granatu.
  • 3. Polewę drobno kroimy
    i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Studzimy.
  • 4. Żółtka oddzielamy od białek
    i ucieramy z cukrami oraz
    olejkiem migdałowym na gładką
    masę. Dodajemy żelatynę.
    Ucierając, stopniowo wlewamy
    polewę.
  • 5. Śmietankę i białka ubijamy
    oddzielnie. Do masy żółtkowej
    dodajemy 1/3 śmietanki. Mieszamy.
    Dodajemy pianę z białek,
    resztę śmietanki oraz 2/3
    płatków migdałów. Krem wykładamy
    na owoce. Chłodzimy
    kilka godzin. Przed podaniem
    dekorujemy pomarańczami
    oraz resztą migdałów.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy