Migdałowo-owocowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałów prażymy
na rozgrzanej patelni. Do żelatyny
wlewamy ok. szklanki
zimnej wody i odstawiamy do
namoczenia.
2.Pomarańcze myjemy i obieramy.
Filetujemy i kroimy
w kawałki (część odkładamy do dekoracji). Granata przekrawamy
i wyjmujemy pestki.
Do pucharków wkładamy po
porcji pomarańczy i posypujemy
pestkami granatu.
3.Polewę drobno kroimy
i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Studzimy.
4.Żółtka oddzielamy od białek
i ucieramy z cukrami oraz
olejkiem migdałowym na gładką
masę. Dodajemy żelatynę.
Ucierając, stopniowo wlewamy
polewę.
5.Śmietankę i białka ubijamy
oddzielnie. Do masy żółtkowej
dodajemy 1/3 śmietanki. Mieszamy.
Dodajemy pianę z białek,
resztę śmietanki oraz 2/3
płatków migdałów. Krem wykładamy
na owoce. Chłodzimy
kilka godzin. Przed podaniem
dekorujemy pomarańczami
oraz resztą migdałów.
Komentarze