Bardzo pyszne i bardzo słodkie bałwanki. Jeśli zawiesimy je na choince będą słodką, mała przekąską po którą najchętniej sięgają dzieci.
Składniki:
Ciasto:
10 dag mielonych migdałów
20 dag mąki
10 dag masła lub margaryny
7 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
Do dekoracji:
sok z cytryny
cukier puder
barwniki spożywcze
masa marcepanowa na oczy i nos
kokos
kolorowe perełki cukrowe
Migdałowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ja nie miałam foremki w kształcie bałwanka, więc na kartonie narysowałam kontury i wycięłam szablon bałwanka wysokiego na 10 cm.
2.Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól wymieszać. Dodać jajka i masło.
3.Zagnieść szybko, elastyczne ciasto ( jeśli ciasto będzie się kleiło dosypać mąkę). Uformować kulę i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
4.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Przygotowany wcześniej szablon ułożyć na cieście i wyciąć bałwanki, jeśli bałwanki mają być powieszone na choince należy przed pieczeniem w kapeluszach zrobić dziurki na nitki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać bałwanki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 min w temp. 180*C, na złoty kolor.
5.Upieczone bałwanki ostudzić(jeśli bałwanki mają być powieszone do należy przeciągnąć nitkę przez dziurki które zrobiliśmy). Z soku z cytryny i cukru pudru utrzeć gęsty lukier. Masę marcepanową wymieszać z barwnikami spożywczymi, uformować nos i oczy. Bałwanki polukrować, boki brzuszków posypać kokosem lub perełkami.
6.Na niezastygnięty lukier przykleić nosy i oczy. Gdy przykleimy, poczekać aż lukier zastygnie.
Komentarze