Migdałowe faworki z pomarańczową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy ( oczywiście można od razu użyć mielonych). Przełożyć je do miski. Dodać przesianą mąkę. Wsypać cukier puder, sól oraz sodę. Wymieszać.
2. Dodać żółtka, ocet oraz skórkę z pomarańczy. Wyrabiać ciasto.
3.Stopniowo dodawać śmietanę i wyrabiać aż ciasto będzie miękkie,elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Uformować je w kulę i delikatnie oprószyć mąką i kilkakrotnie uderzyć nim o blat stołu. Odłożyć na 30 minut aby odpoczęło.
4.Po tym czasie podzielić kulkę na 4 części. I każdą rozwałkować na cieniutki placek ( w razie potrzeby delikatnie oprószyć ciasto mąką, aby nie kleiło się do wałka). Pokroić go na długie prostokąty o szerokości 4-5 cm. Następnie przeciąć na pół. W każdym mniejszym prostokącie zrobić nacięcie na środku. I przełożyć jeden koniec przez nacięcie.
5.Olej mocno rozgrzać i smażyć partiami na złoto z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Moje ciasto przeleżało całą dobę w lodówce i też było dobre, trzeba je jeszcze raz krótko wyrobić.
Komentarze