Ciasto Migdałowe

4.48 (165 ocen)

Pyszne cisto bez pieczenia z migdałami. Coś wspaniałego.

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 duże paczki krakersów
    3/4 szklanki cukru
    1/2 l śmietany 30%
    10 dag płatków migdałowych
    3 łyżeczki żelatyny
    1 cukier waniliowy
    25 dag masła
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
    1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 puszka masy krówkowej gotowej
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie :
    Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z masłem, z cukrem i z cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.

    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

    Przełożenie ciasta :
    Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - masa krówkowa - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Płatki migdałowe podsmażamy tylko krótką chwilę ciągle mieszając, ze względu na to, że szybko się przypalają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować