Migdałowy baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

Biały, migdałowy baranek to piękna, a do tego jadalna dekoracja świątecznego stołu! Baranek nie będzie jednak długo zdobił, bo chętnych na jego zjedzenie nie zabraknie. Zwłaszcza najmłodsi domownicy będą mieli na niego oko:).

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 300 gram mąki migdałowej,
    • 300 gram białej czekolady do masy barankowej,
    • 100 gram białej czekolady do oblania,
    • 300 gram serka ricotta,
    • Odrobina mlecznej czekolady na oczy
    Dodatkowo:
    • Wiórki kokosowe do dekoracji,
    • Masło do wysmarowania formy,
    • 2 płatki migdałowe na uszy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie formy 1. Formę na baranka smarujemy dokładnie masłem.
  • łączenie mąki z serem 2. Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy do niej serek. Składniki mieszamy.
  • rozpuszczanie czekolady 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 gram białej czekolady.
  • łączenie składników 4. Rozpuszczoną dodajemy do masy migdałowej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • napełnienie formy 5. Gotową masą wypełniamy środek formy na baranka. Formę potrząsamy, by masa dobrze dochodziła do każdego miejsca formy. Tak napełnioną formę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • wyjęcie z formy 6. Następnego dnia formę delikatnie podgrzewamy, np. nad parą wodą. Wówczas masło się rozpuści i z łatwością wyjmiemy baranka.
    Pozostałe 100 gram białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy baranka z każdej strony płynną czekoladą. Zanim zastygnie baranka oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi. W miejsce uszu przyklejamy płatki migdałowe.
    Oczy i nosem wykonujemy rozpuszczona mleczną czekoladą.
    Po zastygnięciu polewy baranka dekorujemy czerwoną kokardką i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mąka migdałowa Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować