Biały, migdałowy baranek to piękna, a do tego jadalna dekoracja świątecznego stołu! Baranek nie będzie jednak długo zdobił, bo chętnych na jego zjedzenie nie zabraknie. Zwłaszcza najmłodsi domownicy będą mieli na niego oko:).
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 300 gram mąki migdałowej,
• 300 gram białej czekolady do masy barankowej,
• 100 gram białej czekolady do oblania,
• 300 gram serka ricotta,
• Odrobina mlecznej czekolady na oczy
Dodatkowo:
• Wiórki kokosowe do dekoracji,
• Masło do wysmarowania formy,
• 2 płatki migdałowe na uszy
4.Rozpuszczoną dodajemy do masy migdałowej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
5.Gotową masą wypełniamy środek formy na baranka. Formę potrząsamy, by masa dobrze dochodziła do każdego miejsca formy. Tak napełnioną formę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
6.Następnego dnia formę delikatnie podgrzewamy, np. nad parą wodą. Wówczas masło się rozpuści i z łatwością wyjmiemy baranka.
Pozostałe 100 gram białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy baranka z każdej strony płynną czekoladą. Zanim zastygnie baranka oprószamy delikatnie wiórkami kokosowymi. W miejsce uszu przyklejamy płatki migdałowe.
Oczy i nosem wykonujemy rozpuszczona mleczną czekoladą.
Po zastygnięciu polewy baranka dekorujemy czerwoną kokardką i podajemy.
Komentarze